logo
Exercise header image

Vježbe za ruke, šake i prste

Funkcionalnost šake kroz aspekt kvalitete života

dr. sc. Marijana Ljubić

Proces starenja neupitno uzrokuje niz regresijskih i patoloških promjena u funkciji i građi ljudskog organizma. Važna je karakteristika visokorazvijenih društava osjetno opadanje količine tjelesne aktivnosti, posebno u starijoj dobi. Premda je duljina života povećana, kvaliteta života uvelike je smanjena zbog funkcionalnog ograničenja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Istraživanja funkcionalne sposobnosti, kao pokazatelja stupnja ovisnosti osobe o pomoći drugih, pokazuju kako među starijim osobama, koje žive u svojim domovima, ne postoje veća ograničenja u aktivnostima svakodnevnog života, za razliku od korisnika domova za starije osobe.

Ručni zglob, šaka i prsti čine anatomski funkcionalnu cjelinu. O funkcionalnoj sposobnosti šake, koja je savršeni organ lokomotornog sustava, ovisi stvaralačka i socijalna sposobnost čovjeka. Tako svaka funkcionalna nesposobnost šake uzrokuje velike nepovoljne praktične i ekonomske posljedice za osobu. O složenoj funkciji šake svjedoči i velik dio mozga koji upravlja i nadzire upravo funkciju šake.

Šaka je istodobno izvršni i osjetni organ. Pokretljiva je i prilagodljiva te može poprimiti oblik predmeta koji hvata ili istražuje. To omogućuje jedinstvena građa šake i ručnog zgloba koja se sastoji od 29 kostiju, 36 zglobova, 19 intrinzičnih i oko 19 ekstrinzičnih mišića. Za pravilnu i učinkovitu funkciju šake, važna je pokretljivost ručnog zgloba.

U disertaciji na temu “Povezanosti tjelesnih aktivnosti u očuvanju funkcionalnosti šake s aspekta kvalitete života i općeg zdravstvenog stanja starijih osoba” provedeno je istraživanje s korisnicima doma za starije osobe. Utvrđeno je kako postoji povezanost između funkcionalnosti šake i opće kvalitete života starijih osoba nakon jednogodišnjeg provođenja vježbi prilagođenih funkciji šake. Primjer navedenih vježbi donosimo u nastavku.

Fizičke

Vježba 1

Vježba 1

dr. sc. Marijana Ljubić

U svakoj fazi života važna je tjelesna aktivnost. Kako starimo, fokus je na održavanju pojedinih aspekata, a u nastavku pogledajte vježbe za ruke i ramena.

Vježba 2

Vježba 2

dr. sc. Marijana Ljubić

Zabavimo se voćem, a pritom vježbajmo ruke i ramena.

Vježba 3

Vježba 3

dr. sc. Marijana Ljubić

Kako razgibati ruke koristeći voće i tvrdu podlogu, možete pročitati u nastavku.

Vježba 4

Vježba 4

dr. sc. Marijana Ljubić

Kako prilikom pečenja kolača tijesto iskoristiti i za vježbanje funkcionalnosti šake, pogledajte u nastavku.

logo

Javni natječaji

Obrasci

Kontakt

Ovu publikaciju izdaje Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb i Gerontološki centar Sveti Josip. Dom je javna ustanova za obavljanje socijalnih usluga starijim odraslim osobama. Osim dugotrajnog smještaja,

Tel: 01/3669-000

Adresa: Dunjevac 17, Zagreb